MODUS

Senter for middelaldermusikk

Bibliotek

Artister

Aktiviteter

Om Modus

En festdag for Oslos skytshelgen

15 mai er det boklansering og St. Hallvards dag. Oslos egen dag markeres spesielt med denne middelalderske kulturdagen for Oslos skytshelgen.

Boklansering og festdag 

I år blir det en digital feiring i anledning Hallvard Vebjørnssons – St. Hallvards 1000-årsdag. Neste år derimot, satses det på en feiring ved Oslo ladegård igjen, med byvandring, konserter, dans, kunnskap og lek for hele familien i Ladegårdshagen.

Dagen er for alle som er interessert i å vite mer om Oslo som middelalderby og den spennende tiden for 1000 år siden. Hold av 15. mai til middelalder-snacks på Facebook: Konsert og bursdagssang med Voces Thules fra Island, boklansering om St. Hallvard m.m.

I tillegg oppretter en gruppe Oslo-entusiaster en egen stiftelse for middelalderbyen Oslo. Gruppen består bl.a. av Christian Ringnes, Odd Einar Dørum og Per Ditlev-Simonsen. 

Det digitale programmet

Islandsk ensemble
Voces Thules

Konserten Heima í Hörpu med Hallvardshymnen m.m. Her kan du lese den engelske oversettelsen av det som blir sagt under konserten.

Film og boklansering

ST. Hallvard – Helgen og symbol

Bli med forfatter og leder av Oslo Bys Vel, Ole Rikard Høisæther, til Huseby gård  i Lier. Her forteller han om Hallvard Vebjørnsson og om hvordan han ble St. Hallvard. Boken St. Hallvard – Helgen og symbol (Se egen seksjon i denne artikkelen) slippes på dagen 15. mai. Her kan du se filmen. Mer om boken her.

Musikkandakt på St. Hallvards dag

Oslo domkirke

17:00 – 17:30

Direktesending med ledende domkirkeprest Elisabeth Thorsen, sangere fra Oslo domkor og domkantor Marcus André Berg. Se facebook.com/oslodomkirke . 

Hilsener fra Oslo biskop Kari Veiteberg, Oslo biskop Bernt Eidsvig, og ordfører i Oslo Marianne Borgen. Se hilsenene her.

Quiz om Sankt Hallvard

Oslo Bys Vel

Test dine kunnskaper om Sankt Halvard her 

 


Sankt Hallvard - Helgen og symbol

Samtidig på dagen utgis det en godt skrevet og rikt illustrert bok om Sankt Hallvard. På sthallvardsdag.no tar bokas forfatter Ole Rikard Høiseter deg med rundt i historien om 23-åringen som hjalp en kvinne i nød og ble helgen og symbol.

I den nye gjennomillustrerte boken blir ikke lenger St. Hallvard bare et navn. Boken kommer til 1000-årsjubileet for Hallvard Vebjørnssons fødsel i år. Den samfenfatter alt kjent materiale til et hele som gir forståelse av utgangpunktet, tusen års forløp, vår egen tids kontekst for helgenen. Dyrkelsen av ham i middelalderen, og dagens som bruk symbol har mange sammenhengen, skal du se.

Boken har illustrasjoner som aldri har vært publisert før, den avslører hvor det ble av sølvskrinet i Hallvardskatedralen i 1532 og hvor mange kumlokk det er i Oslo med hellige Hallvards bilde på.

Innb./gjennomillustrert/240 sider
Pris: 449 kr, ISBN  978-82-93140-696
www.orfeuspublishing.com

 


Foreningen for St. Hallvards dag

St. Hallvards dag holdes hvert år 15. mai i ladegårdshagen. Foreningen som stpr som arrangør av denne feiringen har base i Oslo ladegård, en staselig lystgård fra barokkepoken i hjertet av Oslos middelalderby Gamlebyen. Hovedhuset er fra 1720-årene og rommer flotte salonger med interiør fra 17- og 1800-tallet. Middelalderhallen i kjelleren er en del av første etasje i det en bispeborg fra 1200-tallet. 

Foreningen ønsker å styrke Oslos historiske bevissthet, spre kunnskap om og interesse for kulturarven fra middelalderen, og å styrke og opprettholde kontakten mellom aktører i kultur- og kirkeliv.

Representanter i foreningen er: Foreningen Middealder-Oslo, Kirkene i Gamle Oslo. Oslo ladegård (Kulturetaten, Oslo kommune), Oslo bispedømme, St. Hallvard katolske menighet, Regionalt pilegrimssenter Oslo, og Selskabet for Oslo byes vel. 

Les mer på foreningens egne websider


Stiftelsen Oslo Middelalderby

Når Follobanens tunnel gjennom Gamlebyen er ferdig innen 2023, så skal Middelalderparken på Sørenga utvides. Det vil da bli mulig å gjenoppbygge deler av Oslos sjeldne middelalderby, noe det foreligger flere konkrete planer for. For å sikre god og effektiv finansiell støtte til en raskest mulig gjenoppbygging, etableres det en egen stiftelse som skal samle inn midler til dette. Den skal hete Stiftelsen Oslo Middelalderby. Stiftelsens formål oppsummert: 

  • Bidra til å finansiere tiltak som gir struktur og sammenheng i Oslos middelalderby, i samarbeid med Oslo kommune, foreningen Middelalder-Oslo og andre. Dette gjelder området mellom Nonneseter kloster og Oslo Hospital,
  • Støtte oppbygging av viktige elementer som kan tydeliggjøre Oslos middelalderby som et maksimalt historieriktig område
  • Gi dagens og morgendagens osloborgere kunnskap om Middelalderbyen gjennom opplevelser og formidling.
  • Ta utgangspunkt i historiebaserte planer for middelalderbyen, samt andre muligheter som kan bli utviklet i løpet av prosessen.

Stiftelsen opprettes nå av i alt syv stiftere som fra hvert sitt utgangspunkt står som garantister for innhold og retning på stiftelsens virke. Den offisielle stiftelsesdatoen var 15. mai 2020. Denne gruppen av stiftere oppretter et eget stiftelsesstyre på i alt fem medlemmer.

stiftelsen oslo middelalderby

Fra venstre: Leif Gjerland (historieformidler), Gro Siri Ognøy Johansen (leder for Modus - Senter for middelaldermusikk), Odd Einar Dørum (leder av Middelalder-Oslo), Christian Ringnes (eiendomsutvikler), Per Johan Placht (eiendomsutvikler), LArs Windfeldt (eiendomsutvikler), og Per Ditlev-Simonen (tidligere ordfører i Oslo). 


<<Trykk her for å gå tilbake til dit du kom fra sist

Aktivitetsdato: 15.05.2020 00:00:00 - Publisert: 15.05.2020 00:00:00 (publiseringsdato er veiledende når aktivitetsdato er fraværende)