MODUS

Senter for middelaldermusikk

Bibliotek

Artister

Aktiviteter

Om Modus

Eufemiadagene 6. til 8. august

Velkommen til en intim utendørs festival i hjertet av middelalderparken. Modushuset ligger tett opp til Oslos eldste ruiner. Her foregår årets Eufemiadager, en tre dagers fest med ny jazz, rock, folke- og middelalderkonserter, byhistorie, nattjam og åpen scene.

Festivalen arrangeres i henhold til gjeldende smittevernregler. Modus café er åpen hver dag i tilknytning til arrangementene. Alle rettigheter. En spesiell takk til våre bidragsytere: 

  


Kjøp et dagspass for 350,- og bli med i trekning av et årskort til arrangementer på Modushuset.

Dagpass 6.8

Fra dato: 06.08.2021 - Til dato: 06.08.2021 - Fra kl: 17 til kl: 24

Vanlig pris: 350 | Studentpris: 350

Kjøp Dagpass 6.8 her

Dagpass 7.8

Fra dato: 07.08.2021 - Til dato: 07.08.2021 - Fra kl: 17 til kl: 24

Vanlig pris: 350 | Studentpris: 350

Kjøp Dagpass 7.8 her

Program

06.08.2021

Byen som brant for syndens skyld

Et musikkforedrag som handler om de 5 kvinnene som ble dømt til døden i Gamlebyen da Oslo brant.

Med forfatter Per Olav Reinton og musikk av John Dowland.

John Dowland, kjent for sine krevende lutt-soloer og melankolske sanger, var en av de høyest gasjerte medlemmene ved den musikkglade Christian IV’s hoff da kongen var ung. En luttspiller kunne roe Christian IV ved mange anledninger. Bortsett fra svenskekongen, var det trollfolk som uroet ham mest. Da Oslo brant den 17. august i 1624, mens Christian IV forberedte seg på å utfordre svenskene i 30-årskrigen, fikk fem kvinner skylda. De ble halshogd som hekser etter kongens egen forordning. Den 27.september grunnla han en ny by som han kalte Christiania, riktig nok bare til glede for de formuende. Dowland gråter tårer for de fem kvinnene. De bør minnes.

Per Olav Reinton er forfatter av flere historiebøker bl.a "Byen som brant for syndens skyld 1624" og "Dronning Eufemias by".
Gro Siri Ognøy Johansen er sanger og kunstnerisk leder av ModusHuset og arbeider med middelalder- og performance kunst.
Magnus Larsson er luttenist og spesialist på tidlig musikk. Han konserterer i hele Norden.

Brannen i Oslo i 1624 var ikke den viktigste årsaken til Christian IVs reise til Norge i september samme år. Han brukte ikke mye tid og oppmerksomhet på Oslo, bare fire dager, og likevel ble den nye kjøpstaden Christiania etablert i detalj og grunnlagt seks uker etter at Oslo brant. Fem kvinner ble dømt til døden for å ha forårsaket brannen gjennom sitt hekseri: Sissel Nilsdatter, Karine Clemetsdatter, Eline Stensdatter, Birgitte Ekeberg og Ingrid Kværner. Når overnaturlige krefter får skylda, er det for å dekke til ugjerninger. Det skjedde i Oslo da trollfolkene ble henrettet. I 1880 ble Carl Ludvig Jacobsens statue – Christian IV som Christianias grunnlegger, avduket på Stortorvet. Mon ikke vi også burde få en statue av de fem kvinnene som ble dømt for hekseri ved brannen i Oslo i 1624.

 

Dato: 06.08.2021 - Fra kl: 18 til kl: 19

Vanlig pris: 210 | Studentpris: 210

Kjøp Billett her


06.08.2021

Horda

Horda er et spennende band som fremfører ny norsk jazz.

"På kammers musikk i ordets rette forstand" av Gro Siri Johansen

Horda et fremadstormende band som består av fem unge jazzmusikere med bakgrunn fra institutt for rytmisk musikk ved Universitetet i Agder.

HORDA klarer med sin musikk å uttrykke musikkstudenters lengsel og melankoli i en tid med pandemi der mange har vært overlatt til seg selv. Musikken er fylt av tid og rom og stopper nesten opp til tider. Det er ikke negativt, men gir en kunstnerisk dimensjon av ung lengsel etter samvær. Melodisk beveger HORDA seg i et popjazz landskap der mange «helter» dukker opp. Gutta har lyttet, latt seg inspirere og har funnet sin «sound» i pandemiens tid som blir en del av både melankoli, savn og fremføring. For HORDA står musikken og samspillet mellom musikerne i sentrum. 

Bandet spiller egne komposisjoner av Martin Raev (23 år, piano) og Kristoffer Hjelmaas Sivertsen (21 år, gitar). I tillegg er Viktor Ognøy Ekeløve (20) med på trommer, Sigurd Aadland (21) på bass og Nikolas Dossev (24) på saxofon.

Dato: 06.08.2021 - Fra kl: 1930 til kl: 21

Vanlig pris: 210 | Studentpris: 150

Kjøp Billett her


06.08.2021

GANGARSTUBBGUTTA

Tradisjonell folkemusikk, pop, rock, fusion

Om Gangarstubbgutta

Mattias fikk med seg medstudenter fra NMH og tidligere medelever fra Oslo By Steinerskole. Bandmedlemmene har ekspertise innenfor, jazz, heavy metal, funk og soul. Men med dette prosjektet har de måttet ta et steg utenfor komfortsonen og fordypet seg i de mange detaljene innenfor norsk folkemusikk. Samtidig har Mattias også har måttet komme seg ut av komfortsonen og se på folkemusikken fra et helt annet perspektiv. Sammen har de hatt flere intense helger hvor de har lyttet til gamle arkivopptak og analysert musikken. De har jobbet med asymmetrisk rytmikk, spilt lange slåtteformer note for note, spilt med skjev tonalitet, improvisert innen middelalderens kirketonarter, og lært seg den komplekse ornamentikken. Målet er at slåttene skal spilles akkurat som på opptakene, men at de skal kles i en helt ny drakt hvor de omringes av improvisasjon, solospill, og impulser fra ulike sjangre. Selv om norsk folkemusikk er en veldig fin og interessant sjanger, er det ikke mange som får opplevd den fordi det ikke er en lett sjanger å høre på. Derfor vil gangarstubbgutta spille dette repertoaret i en mere gjenkjennelig stil, men hvor det tradisjonelle slåttespillet ivaretas.

Med: Mattias Thedens, hardingfele, Oikar Linberget, saxofon, Richard Max, gitar, Henrik Dullum, trommer, Jonas Thrana Jensen - bass

Her kan du høre eksempel på noe av arbeidet 

Dato: 06.08.2021 - Fra kl: 21 til kl: 22

Vanlig pris: 210 | Studentpris: 150

Kjøp Billett her


06.08.2021

Nattjam

La musikken ta deg videre ut mot natten i utendørs intime omgivelser

Har du med instrument og vil spille, så er inngangen gratis.

Dato: 06.08.2021 - Fra kl: 22 til kl: 24

Vanlig pris: 50 | Studentpris: 50

Kjøp Billett her


07.08.2021

Hameln 1284

Et musikalsk eventyr om en rottefanger og fløytemusikk.

Historien utspiller seg i 1284 i byen Hameln som har pådratt seg en oppblomstring av rotter. En mann som påstår å være rottefanger tilbyr befolkningen sine tjenester. Rottefangeren tar fram fløyten sin og lurer rottene ned i elven med fløytespillingen sin. Rottene drukner, men han får ikke betalt og forlater byen i sinne. Flere dager senere, den 26. juni vender han tilbake. Mens folket er i kirken spiller han igjen på fløyten sin og lurer med seg byens barn inn i en grotte utenfor byen, der de forsvinner.

Med Norbert Rodenkirchen på fløyte og Paul Kirby med tekst

hameln

Dato: 07.08.2021 - Fra kl: 18 til kl: 19:30

Vanlig pris: 210 | Studentpris: 150

Kjøp Billett her


07.08.2021

TAKHT TØYEN

Klassisk arabisk musikk

Takht Tøyen er et ensemble startet av oudspiller Shble Saleem og fiolinist Inger Hannisdal. Da de først møttes ved en tilfeldighet i Oslo i 2017, var Inger bosatt i Libanon der hun spilte i et syrisk folkemusikkband, mens Shble spilte norsk og arabisk musikk på scener omkring i Norge - et lite eksempel på hvordan mennesker kan møtes på tvers av landegrenser og dele musikk, kultur og opplevelser. Ensemblet opptrådte for første gang som duo på Deichmanske Bibliotek i Oslo, kuratert av Global Oslo Music, og spiller instrumentalmusikk fra det klassiske arabiske repertoaret, inspirert av mestere som den syriske fiolinisten Sami El Shawa og den egyptiske oudspilleren Mohamed el-Qasabji. Sentralt i musikken er taqasim - en form for improvisasjon i modal maqam-musikk.

Takht er betegnelsen på et kammermusikkensemble innen klassisk arabisk maqam-musikk, og betyr plattform, oppkalt etter scenen musikerne satt på. Arabisk oud er et av de sentrale instrumentene i Midtøsten, og er en korthalset lutt med fem eller seks dobbeltstrenger. Ordet oud eller 'ud betyr tre. Den arabiske ouden er forgjengeren til den europeiske lutten. Den ble introdusert til Spania på 900-tallet via maurerne i Andalusia, og spredde seg derfra videre i Europa der den ble et populært instrument i middelalderen og renessansen.


Inger Hannisdal er en norsk fiolinist. Hun har studert arabisk musikk ved Université Antonine i Libanon, der hun også spilte i det syriske folkemusikkensemblet Assa'aleek, og diverse ensembler for muwashahat og qudud halebiyeh.

Shble Saleem er en en oud-spiller fra Sweida i Syria som har opptrådt på en rekke scener og festivaler i Norge, deriblant Nasjonal Jazzscene, Ultimafestivalen, Kampenjazz, Mandaljazz, Cosmopolite og Oslo Konserthus. Han har studert musikk ved Høgskolen i Innlandet, og instrumentbygging ved workshopen Oud Salon i Amsterdam.

Dato: 07.08.2021 - Fra kl: 19:30 til kl: 21

Vanlig pris: 210 | Studentpris: 150

Kjøp Billett her


07.08.2021

Åpen scene

Velkommen på Åpen scene på Eufemiadagene 2021.

Velkommen på Åpen scene på Eufemiadagene 2021. Vi møtes under trærne på byens mest idylliske scene, i dronning Eufemias bakhage. Her er det åpent for alle slags musikanter i alle sjangere.

Har du et program du ønsker å fremføre, kontakt post@mariannejorgensen.no innen fredag 6. august. Artistre som opptrer kommer gratis.
Hjertelig velkommen!

Dato: 07.08.2021 - Fra kl: 21 til kl: 24

Vanlig pris: 150 | Studentpris: 150

Kjøp Billett her


08.08.2021

Omvisning i middelalderbyen Oslo

En omvisning i middelalderbyen i dronning Eufemias fotspor.

Vi starter i den mektige Bispeborgen, fortsetter til Middelalderparken med kongsgården og Mariakirken før vi ender vandringen ved Klemenskirkeruinene og Modushuset. Oslo ble dronning Eufemias hjemby. Hvilke spor har hun satt?

Omvisningen er ved Hedvig Vollsnes fra Oslo ladegård middelalderkontor. 

Oppmøte i Oslo ladegårds hage noe før. Omvisingen starter kl 14:15.

Omvisningen ender ved en åpen Modus-kafé med alle rettigheter, der det vil være visning og salg av klær, og boksalg fra Eufemiabutikken.

Velkommen skal du være!

Dato: 08.08.2021 - Fra kl: 14:15 til kl: 16

Vanlig pris: 100 | Studentpris: 100

Kjøp Billett her<<Trykk her for å gå tilbake til dit du kom fra sist

Aktivitetsdato: August 08, 2021 00:00:00 - Publisert: June 22, 2021 00:00:00 (publiseringsdato er veiledende når aktivitetsdato er fraværende)