MODUS

Senter for middelaldermusikk

Bibliotek

Artister

Aktiviteter

Om Modus

Den gyldne middelalder

Podcastet begynte med månedlige sendinger den 1. februar 2022. Per Olav Reinton og Halfdan Bleken samtaler om lange linjer og høydepunkter innen politikk, samfunn, kunst og musikk, slett ikke enige om alt, men med ønske om å forstå hva lyd, bilder og tekst som omgir oss representerer som uttrykk i historien.


Tilgjengelig via:

Program

01.11.2022

10 Njåls saga

Njåls saga er blitt et kunstnerisk storverk og den mest berømte blant islendingesagaene. Per Olav Reinton og Halfdan Bleken snakker i denne episoden om ærens krav, et ubendig mannsmot, og om Njård og sønnen Skarphedin, som møter alle farer med et flir.

Njåls saga har mange hørt om, men få har lest den. Per Olav Reinton og Halfdan Bleken snakker sammen om ærens krav og et ubendig mannsmot, om den kloke og skjeggløse Njård og sønnen Skarphedin som møter alle farer med et flir. Hevn og hat bølger mellom familiene. Det ender med forlik helt til slutt, men da ligger det mange lik i kjølvannet. Sagaen er basert på historiske hendelser på Island rundt 1000-tallet. Dramaet er fortalt og skrevet ned omkring 1280. Njåls saga er blitt et kunstnerisk storverk og den mest berømte blant islendingesagaene.

 

reykjabok

Manuskriptet Reykjabók fra 1300-tallet inneholder forresten den eldste og mest komplette versjonen av Njåls saga. Foto: Arnamagnæanske Samling, København universitet. Link til Norgeshistorie

 

Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.


01.10.2022

9 Hallvardskatedralen

I denne poscasten besøker Per Olav Reinton og Halfdan Bleken Hallvardskatedralen. Katedralen var Oslos domkirke i mange år.

I denne poscasten besøker Per Olav Reinton og Halfdan Bleken Hallvardskatedralen. Katedralen var Oslos domkirke i mange år. Her lå Sigurd Jorsalfare, sønnen Magnus Blinde og Inge Krokrygg begravet. Men basilikaen lå i Gamlebyen, så den skulle rives i likhet med alt som ellers kunne minnes fra den norske storhetstiden, og noen av steinene ble lagt langs Grønlandsleiret for å tørrlegge veien. Sølvskrinet med St.Hallvards relikvier ble smeltet om til mynt. Men Halvard ble byens skytshelgen.

Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.


01.10.2022

8 Kongespeilet 4

I Kongespeilet snakker far og sønn mye om folkeskikk og hvordan en dannet person skal oppføre seg på handelsreiser og i møte med dagliglivets utfordringer. Sønnen blir forklart av sin kloke far om hvordan synden oppsto i paradiset og hvordan vinden oppfører seg og været blir til. Men viktigst av alt er kongen.

For Kongespeilet ble skrevet på midten av 1200-tallet, etter at Håkon Håkonsson ved slaget i Oslo i april 1240  hadde fått slutt på alle stridigheter om makten etter Sigurd Jorsalfares død.. Slik havet blir urolig og ufarbart når sola blekner om vinteren, slik blir landet herjet av uår når kongen ikke skinner. Per Olav Reinton og Håkon Bleken runder av samtalene om Kongespeilet i denne utgaven av podcasten Den Gylne Middelalder.

kongespeielet Foto: Slottsfjellsmuseet.

Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.


01.09.2022

7 Kongespeilet 3

Per Olav Reinton og Halfdan utforsker Kongespeilet og hva verket forteller om hva som kreves av folkevett og dannet opptreden. Kongespeilet er skrevet som en samtale mellom far og sønn på 1250-tallet. Verket er både oversett og undervurdert. Reinton og Bleken gjenoppdager det sammen, og oppdager nok en gang at mennesker er de samme til alle tider.

Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.


01.07.2022

6 Kongespeilet 2

Per Olav Reinton og Halfdan Bleken snakker om Kongespeilet, et enestående dokument fra 1200-tallet, undervudert og oversett, og nesten glemt. Her er det mye å lese og lære om sivilisert framferd, folkevett og dannelse.

.

Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.


01.06.2022

5 Kongespeilet 1

I podcasten Den Gylne Middelalder møter Per Olav Reinton og Halfdan Bleken Kongespeilet, en samtale mellom en nysgjerrig sønn og en klok far om å velge den rette vei, om sed og skikk, Et enestående innsyn i hvordan verden var for folk på 1200-tallet.

.

Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.


01.05.2022

4 Elskov på middelaldervis

Per Olav Reinton og Halfdan Bleken spør: kjenner vi oss igjen i kjærlighetens kår på 1200-tallet?

Per Olav Reinton og Halfdan Bleken spør: kjenner vi oss igjen i  kjærlighetens kår på 1200-tallet?

Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.


01.04.2022

3 Kyiv og Oslo deler minner i Middelalderbyen

I disse dager brukes - og misbrukes - historien for å rettferdiggjøre en invasjon. Hvilke perspektiver bringer den egentlige historien oss, og hva kan vi forvente? Spør Per Olav Reinton og Halfdan Bleken i ModusHuset podcast.

Kyiv og Oslo deler minner i Middelalderbyen: Clemenskirken, Nikolaikirken - men ikke minst kongeborgen. For der bodde klenodiene fra Kiev: Harald Hardrådes dronning Jelisaveta og deres to døtre i 21 år, der bodde Sigurd Jorsalfrares hustru Malmfrid Mstislavdatter og det de brakte med seg fra Kyiv. I disse dager brukes - og misbrukes - historien for å rettferdiggjøre en invasjon. Hvilke perspektiver bringer den egentlige historien oss, og hva kan vi forvente? Spør Per Olav Reinton og Halfdan Bleken i ModusHuset podcast. 

Kyiv (Foto:SAS)

Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.


01.03.2022

2 Historiens syndebukker og vantro

Podcast nummer to er en samtale mellom Halfdan Bleken og Per Olav Reinton om historiens syndebukker og vantro.

Hekser og demoner ble kalt trollfolk. De fikk ansvaret for livets katastrofer gjennom store deler av vår historie, fryktet og forhatte som de var. Djevelen levde blant oss, og de var djevelens medhjelpere.

De fikk skylden for uvær og forlis, for dårlige avlinger, og for at Oslo brant i 1624. I Norge var trollfolk mest aktive etter den lutherske reformasjonen på 1700-tallet. De var nyttige som syndebukker. Savner vi dem?

Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.


01.02.2022

1 Den gyldne middelalder

Podcast nummer en er en samtale mellom Halfdan Bleken og Per Olav Reinton om middelalderen og det middelalderske i politikken, i dagliglivet, i kunsten og i musikken.

Middelalderen er mye bedre enn sitt rykte.

Det var kunsthistorikeren Jacob Burckhardt som i 1860 karakteriserte renessansen i det 15.århundre i Italia som sivilisasjonens gjenfødelse. Tiden fra Romas fall i 330 er deretter blitt kjent som den mørke middelalder. I dagligspråket er det som blir kalt middelaldersk et lavmål. Med urette.

Vi og vårt samfunn er et produkt av middelalderen – i god forstand.

Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.


Halfdan Bleken (til høyre) er blokkfløytist og journalist, med bachelor i musikk fra Norges musikkhøgskole, cand.mus fra Haag i Nederland og utdanning i journalistikk fra Norsk journalisthøgskole, ansatt i NRK fra 1993 til 2021. Han er kjent for en rekke programmer om musikk og samfunn i NRK.

Per Olav Reinton (til venstre) er statsviter og forfatter og har arbeidet i mange år i NRK både som utenriksmedarbeider og kulturjournalist. Tidligere rektor ved Norsk journalisthøgskole. Han har skrevet en rekke bøker bl.a "Dronning Eufemias by", "Byen som brant for syndens skyld" Hans siste bok er «Friheten på barrikaden» (2021). Per Olav er styreleder i Modus - senter for middelaldermusikk.

 

 

 

<<Trykk her for å gå tilbake til dit du kom fra sist

Aktivitetsdato: February 03, 2025 00:00:00 - Publisert: February 01, 2022 00:00:00 (publiseringsdato er veiledende når aktivitetsdato er fraværende)