MODUS

Senter for middelaldermusikk

Bibliotek

Artister

Aktiviteter

Om Modus

8 Kongespeilet 4

I Kongespeilet snakker far og sønn mye om folkeskikk og hvordan en dannet person skal oppføre seg på handelsreiser og i møte med dagliglivets utfordringer. Sønnen blir forklart av sin kloke far om hvordan synden oppsto i paradiset og hvordan vinden oppfører seg og været blir til. Men viktigst av alt er kongen.

For Kongespeilet ble skrevet på midten av 1200-tallet, etter at Håkon Håkonsson ved slaget i Oslo i april 1240  hadde fått slutt på alle stridigheter om makten etter Sigurd Jorsalfares død.. Slik havet blir urolig og ufarbart når sola blekner om vinteren, slik blir landet herjet av uår når kongen ikke skinner. Per Olav Reinton og Håkon Bleken runder av samtalene om Kongespeilet i denne utgaven av podcasten Den Gylne Middelalder.

Lytt til episoden her

Halfdan Bleken (til høyre) er blokkfløytist og journalist, med bachelor i musikk fra Norges musikkhøgskole, cand.mus fra Haag i Nederland og utdanning i journalistikk fra Norsk journalisthøgskole, ansatt i NRK fra 1993 til 2021. Han er kjent for en rekke programmer om musikk og samfunn i NRK.

Per Olav Reinton (til venstre) er statsviter og forfatter og har arbeidet i mange år i NRK både som utenriksmedarbeider og kulturjournalist. Tidligere rektor ved Norsk journalisthøgskole. Han har skrevet en rekke bøker bl.a "Dronning Eufemias by", "Byen som brant for syndens skyld" Hans siste bok er «Friheten på barrikaden» (2021). Per Olav er styreleder i Modus - senter for middelaldermusikk.


<<Trykk her for å gå tilbake til dit du kom fra sist

Aktivitetsdato: October 01, 2023 00:00:00 - Publisert: October 01, 2022 00:00:00 (publiseringsdato er veiledende når aktivitetsdato er fraværende)